Efter senaste istidsperioden, för ungefär 12 000 år sedan startade tillväxten av mossar och den tillväxten fortgår än idag. Torvmarker bildas främst genom försumpning eller igenväxning av sjöar. Det är fuktälskande växter som etablerar sig och kväver all annan växtlighet. När vattenståndet höjs uppstår syrebrist och de döda växternas förmultning hämmas, torvbildningen har startat.
De växter som trivs i denna miljö är vitmossor (sphagnum) och olika starrarter (carex) men även fräken, tuvdun och bladvass är torvbildande arter. Myrarnas höjdtillväxt sker i ytan där också nedbrytningen påbörjas i och med att växter dör och ersätts av nya. Vid beräkningar har man kommit fram till en genomsnittlig nettotillväxt på ca 0,5 mm/år.
Ryttarens mosse
På Ryttarens torvmosse bryts ingen torv längre. Men den tidigare verksamheten har bidragit till ett unikt kulturlandskap med ett stora upplevelsevärden. Vi tipsar gärna er att gå den led som vi har märkt ut. Längs leden får du dessutom lära dig mer om miljön som du befinner dig i. Det kostar inget att gå men vi tar tacksamt emot valfri summa i bidrag. Detta så vi kan fortsätta sprida kunskap och hålla markerna tilgängliga.
TUVDUN
MOSSE
JÄRNVÄG
Från brandskydd till naturskydd. Ett projekt finansierat
av Naturvårdsverket /LONA
Vi startade under första veckan av september 2023 då vi grävde ut den gamla branddammen.
Vi hyrde in en grävmaskinist som under vår ledning ur både natur- och kulturmässig övervakning
rensade den igenväxta dammen. I samband med detta kunde vi skapa en gångväg bort mot
träullsindustrins ruiner. Vi dränerade också runt torvfabriken och ledde vattnet ner mot dammen.
Efter grävningen hade vi en del öppna jordpartier runtom som i oktober 2023 såddes med ängsblommor och vildgräs Detta för att öka på den biologiska mångfalden runt dammen men också få in skönheten och locka till besök. Vi har även ökat tillgängligheten vid dammen; en bro är byggd över dammens utloppsdike. Vi har röjt fram de kvarvarande ruinresterna och gjort en bra stig upp till ruinen. I dammen har vi sett flertalet små insekter, groddjur och fåglar dra nytta av den öppna vattenytan.
Erfarenheter: ett mycket roligt projekt att genomföra som lyfter området generellt.
Redan första dagen såg vi både en snok, en groda och en liten mus springa runt dammen med visst nyfiket intresse. Vi ser framemot sommaren med både djur och växtliv samt turistbesökarna. De första små ängsväxterna som såddes in kring dammen började titta upp under sommaren 2024. Under september så var ett gäng där och med lie slog av de överblommade stänglarna. Förhoppningsvis har de fröat av sig bra så det kan komma än mer nästa år!
Hur kommer projektet fortsätta 2025?
Under år 2025 ska bryggan i dammen byggas så man ska kunna och ligga där och titta på hela dammens rikedom. Det kommer också upp någon form av informationsskylt med fokus på både kultur- och naturaspekten kring dammen och många andra planer finns i tankarna.
Ord.f Karl-Hugo Fogelberg